Let op! Jouw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Over onze (tuin) meubelen

Tips en inspiratie!

Naar buiten

Zodra de zon gaat schijnen willen we maar één ding: naar BUITEN! Koffiedrinken op het tuinbankje voor je huis, lunchen aan de picknicktafel op je werk en ’s avonds lekker BBQ-en in de tuin met vrienden. Dus gaan we aan de slag met het schoonmaken en inrichten van onze balkons, terrassen en tuinen!

Misschien ben je dit jaar wel toe aan een nieuwe picknicktafel of een paar mooie nieuwe tuinstoelen. Vroeger namen mensen een eetstoel mee naar buiten en aten met het bord op schoot. Inmiddels krijgt de buitenruimte steeds meer aandacht en is er een enorme keuze aan verschillende soorten tuinmeubelen. Ook verschillen de prijzen en toepassingen qua materiaal enorm. Dus hoe maak je nou voor jou de juiste keuze?!

Hoe groot is jouw buitenruimte?

Kijk eerst eens naar de ruimte die je hebt. Als je een klein balkon hebt, zijn nou eenmaal andere opties geschikt dan wanneer je een tuin van 1000 m2 hebt. Omdat de huizen en tuinen steeds kleiner worden, komen er steeds meer inklapbare meubelen op de markt. Ook kun je meubelen op meerdere manieren en momenten gebruiken. Zo zien we steeds vaker dat meubelen voor BINNEN én BUITEN worden gebruikt. Op welke manier gebruik je jouw buitenruimte? Zit je vaak heerlijk rustig in het ochtendzonnetje je kopje koffie te drinken of is jouw tuin net de zoete inval en lopen er altijd minimaal 10 kinderen rond?!

Als je hebt bepaalt wat jouw buitenruimte is, waarvoor deze wordt gebruikt en hoeveel zit/werk/loungeplekken je nodig hebt, kun je je gaan oriënteren op het aanbod.

TIP: zorg dat je de maten van jouw buitenruimte hebt opgemeten voordat je gaat shoppen!

Riga tafel helemaal klaar voor de BBQ!

Handgemaakte meubels

Veel mensen realiseren zich dit niet, maar veel tuinmeubelen worden met de hand gemaakt. Er komen vele handen aan te pas om een houten tuinstoel of een metalen tuinbank te maken. Leuk toch om je te bedenken dat jouw tuinmeubelen met veel vakkennis en passie zijn gemaakt!

Tuinmeubelen moeten aan een aantal lastige criteria voldoen. Zo moeten de meubels weersbestendig zijn of niet te lastig in onderhoud qua materiaal. Besef je wel dat alle meubelen iets van onderhoud en zorg nodig hebben. Weersinvloeden als de zon, warmte, zout water, bladeren en vuil hebben effect op alle materialen.

Het materiaal hout

HOUT wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen zoals tuinbanken en picknicktafels. Onbehandeld hout zoals TEAK kan goed buiten staan en wordt mooi “grijs” met de tijd. Vind je de oorspronkelijke houtkleur van teak mooier?! Behandel je teakhouten tuinmeubelen dan ieder jaar met teakolie. Ook onze mahoniehouten meubelen zijn geolied. Deze exclusieve houtsoort staat bekend om haar prachtige roodbruine kleur. Hout is een natuurproduct en het is heel normaal dat er kleurverschillen in je tuinmeubelen zitten. Je kunt je voorstellen dat er vele bomen en planken nodig zijn om jouw houten tuinset of picknicktafel te maken. Hout kleurt lichter of donkerder afhankelijk van het gedeelte van de boom. Vind je dit niet mooi?! Kies dan voor 1 van de andere materialen.

Je ziet ook veel GEVERFD HOUT zoals bij onze gekleurde picknicktafels, wat veel gevoeliger is voor weersinvloeden en goed onderhouden moet worden. Maak daarom deze meubelen regelmatig schoon met een sopje, dek ze af als je ze niet gebruikt of als het juist warm of koud is en zet ze in de winter binnen of bescherm ze met een hoes. Om je houten poten te bedekken bestaan speciale voetjes, die je onder je houten poten kunt bevestigen.

Kunststof tuinmeubelen

KUNSTSTOF tuinmeubelen zijn onderhoudsarm en makkelijk te reinigen met een sopje. Kunststof kan worden gerecycled of is al gerecycled zoals de polywood planken van onze kunststof picknicktafels! Het materiaal lijkt soms wat kil, maar dat kun je eenvoudig oplossen door een paar mooie kussens op je banken te leggen. Zit ook nog eens comfortabel! Dezelfde eigenschappen gelden eigenlijk ook voor ALUMINIUM, onderhoudsarm en makkelijk te reinigen. Voor beide materialen geldt dat ze het langst mee gaan als je ze in de winter binnen zet of goed afdekt met een beschermhoes. Voor beide materialen geldt dat je ze regelmatig schoon moet maken om het inbranden van vlekken door de zon te voorkomen.

Producten van metaal

STAAL, ook vaak aangeduid met de verzamelnaam METAAL kan goed tegen het buiten staan mits het verzinkt en gecoat is. Staal is gevoelig voor roestvorming. Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen als je een plekje roest ziet. Maak het plekje schoon, krab eventuele afgebladderde stukjes weg en werk het af met een nieuw laagje verf. Autowas of vaseline kan je metalen tuinmeubelen beschermen net als bij de lak van een auto.

Bamboe/riet/rotan meubels

BAMBOE/RIET/ROTAN is weer helemaal terug van weggeweest. Deze materialen zijn niet weersbestendig, al zijn er wel speciale coatings om ze een beetje te beschermen. Daarom wordt er inmiddels veel gewerkt met POLYRATTAN wat in de volksmond ook wel kunststof rotan wordt genoemd. Je hebt zo wel de looks van echt rotan maar niet de nadelen zoals rafelen, splintervorming en snelle verkleuring. Onze stoel Delhi is gemaakt van dit materiaal!

Tuinmeubel beschermhoezen

De meubels moeten handig zijn af te dekken of makkelijk zijn op te bergen bij slecht weer en tijdens de winterperiode. Er zijn speciale BESCHERMHOEZEN die je picknicktafel of tuinmeubelen beschermen. Kies voor de dikke stevige kwaliteit, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt en voor een hoes met een waterafstotende laag voor een goede bescherming. Zet de hoes goed vast, maar zorg wel voor wat ventilatie zodat het onder de hoes niet gaat schimmelen en wat afschot zodat regenwater naar beneden wegloopt.

Naar binnen

BINNEN EN BUITEN horen steeds meer bij elkaar. Je ziet dat de inrichting van huis en tuin steeds meer op elkaar worden afgestemd. De tuin, het terras en vaak ook de veranda zijn een verlengstuk van je huis. Ook zie je dat tuinmeubelen qua design, gebruik van materialen en afwerking steeds meer gaan lijken op de binnenmeubelen. Je kunt zelfs verschillende eetstoelen en tafels zowel voor binnen als buiten gebruiken! Er worden ook steeds vaker stoffen gebruikt voor buitenmeubelen. Deze stoffen zijn veelal nieuw ontwikkeld, zodat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Vaak zijn deze stoffen waterafstotend en verkleuren ze minder snel. Ook losse KUSSENS zijn tegenwoordig meestal waterafstotend. Voor bijna alle eetstoelen, tuinstoelen, picknicktafels en tuinsets zijn speciale goed passende kussens. Deze maken niet alleen dat je comfortabeler zit, maar voegen ook stijl en KLEUR toe. Een nieuwe trend die snel kleur en sfeer toevoegt zijn de BUITENKLEDEN. Lekker op je blote voeten zo van binnen naar buiten lopen. Ook met sierkussens, parasols, lichtjes, lantaarns en servies kun je jouw eigen stijl te creëren! Hoe ziet jouw ideale plek er uit?!

Mix en match naar hartenlust met onze maxime stoelen!
pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.