Let op! Jouw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Tips & tricks - Sierhekwerk berekening

Hoe reken je snel uit hoeveel tuinhekken je nodig hebt?

Welke modellen hekwerk heeft MaximaVida?

Bij MaximaVida vind je 2 verschillende type hekwerken in 3 verschillende afmetingen:

Utrecht 90 cm hoog
Utrecht 70 cm hoog
Lichtenvoorde 80 cm hoog

Een groot voordeel van onze hekwerken is dat wij direct kunnen leveren als het op voorraad is. Dus bestel je vandaag of morgen? Dan heb je het binnen enkele werkdagen in huis. Nog een voordeel is dat het makkelijk zelf te plaatsen is en je op die manier veel kosten bespaart. Wat een nadeel kan zijn is dat we geen 100% maatwerk leveren en dat het dus kan voorkomen dat je niet precies uitkomt met je berekening.

Het enige dat je zelf doet is kiezen welk hekwerk je wilt hebben en de berekening maken voor jouw tuin zodat je precies bestelt wat je nodig hebt. Onze ervaring is dat het in de praktijk nog best lastig kan zijn om deze berekening zelf te maken. Daarom hebben we het hieronder zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Hoe begin je je berekening voor het sierhekwerk?

Stap 1: Maak een plattegrond van waar het hekwerk moet komen te staan.
Stap 2: Begin je met een tuinpaal of met een muurbeugel?
Stap 3: Welke type panelen wil je hebben en bereken wat je nodig hebt.
Stap 4: Berekening klaar? Dan kun je bestellen!

Als eerste is het handig om een plattegrond te maken van je tuin en te bedenken waar je hekwerk precies komt te staan. Daarna meet je op hoeveel hekwerk je nodig hebt. Wij raden aan de afstand van hoek tot hoek steeds te meten. Zie voorbeeld:

Begin je met een eindpaal of met een muurbeugel?

Het is van belang dat je goed kijkt hoe je gaat starten. Wordt het hekwerk direct aan de muur geplaatst dan begin je met muurbeugels. Sluit het hekwerk aan op bijvoorbeeld een rij coniferen, dan kun je beginnen met een eindpaal.

- Voor een muurbeugel houd je 4 centimeter aan.

- Voor een eindpaal 5 tot 6 cm. Dit heeft te maken met de mogelijkheid van bevestigen. De paal is 4 cm breed en aan de paal zitten montagepunten die je gebruikt voor het bevestigen van het paneel. Deze montagepunten hebben 2 centimeter speling, waardoor je het hekwerk makkelijk in de door jou gewenste afmeting krijgt.

- De verbindingspaal heeft aan beide kanten montagepunten. Door de speling die de montagepunten bieden houd je voor een verbindingspaal dus 6-8 cm aan.

- Een hoekpaal bereken je per kant, dus net als bij een eindpaal, en houd je 5-6 cm aan. Ga je de bocht om en is je hoekpaal het begin dan houd je ook weer 5-6 cm aan.

Welke type panelen wil je hebben en bereken wat je nodig hebt.

Daarnaast is het van belang dat je berekent welke panelen je nodig hebt. Laten we het stuk van 4,20 m als voorbeeld nemen en kiezen voor het hekwerk Lichtenvoorde 80 cm. We hebben 4 verschillende maten panelen:

- 47 cm
- 83 cm
- 122 cm
- 159 cm

Bedenk ook dat je altijd ruimte over moet houden voor de verbindingspalen. Deze komen tussen de panelen om ze op deze manier letterlijk te verbinden met elkaar. In dit geval beginnen we met een eindpaal. Daar reken je dan 5-6 cm voor. Met de panelen is het altijd een beetje puzzelen. Met 2 panelen van 159 cm en 1 paneel van 83 cm kom je op 401 cm. Als je dan de verbindingspalen erbij rekent en de hoekpaal voor het eind kom je niet goed uit. Na verder puzzelen komen we uiteindelijk op de volgende panelen uit zoals je hiernaast op de foto ziet staan.

Als je nu de kleinste maten bij elkaar optelt kom je uit op 4,13 m. Tel je de grootste maten bij elkaar op dan kom je uit op 4,23 m. 4,20 m valt hier dus mooi tussen en dat houdt in dat deze panelen geschikt zijn voor je hekwerk. Op deze manier kun je alle type hekwerken uitrekenen.

De berekening

Sierhekwerk onderdeel Minimale Maten Maximale Maten
Eindpaal 5 6
Paneel 83 83
Verbindingspaal 6 8
Paneel 83 83
Verbindingspaal 6 8
Paneel 47 47
Verbindingspaal 6 8
Paneel 83 83
Verbindingspaal 6 8
Paneel 83 83
Hoekpaal 5 6

Totaal in meters Totaal in meters
4,13 4,23
pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.