Let op! Jouw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Van bankhanger naar bankmaker!

Maak zelf je (tuin) bank in ca. 60 minuten

2 min leestijd

Tips & tricks

DIY projecten

Vind jij het leuk om zelf te klussen, maar heb je het idee dat een tuinbank maken toch een beetje teveel van het goede is? Kijk dan eens naar onze razend populaire tuinbankpoten. Die megaklus wordt ineens een koud kunstje wat ook nog eens heel veel voldoening geeft!

We vinden het leuk dat iedereen zijn eigen stijl kan ontwikkelen, daarom vind je bij MaximaVida ook artikelen waarmee je zelf aan de slag kunt. Wij laten je hier graag zien hoe jij je eigen bank of tafel kunt maken met onze tafel- en tuinbankpoten. Maar we nodigen je vooral uit om er je eigen draai aan te geven!

Wat voor tuinbank wil je gaan maken?

Voordat je begint met klussen is het belangrijk om te weten wat voor stijl tuinbank je wilt gaan maken. Woon je in een stijlvol jaren dertig huis dan is een gevelbank Jordaan misschien wel de mooiste optie aan je gevel. Maar als je tuin achter een modern huis ligt op een Vinex locatie, past een stoere bank met metalen New York poten veel beter.

Daarnaast is de keuze van het materiaal van belang. Kies je voor circulair en ga je voor gebruikt hout of kies je voor nieuw hout? Wie weet heb je nog wel een aantal mooie planken over die je mooi kunt gebruiken voor dat tuinbankje voor de deur!

gevelbank Jordaan

Welke maten moet je tuinbank hebben?

Wil je met het hele gezin op de bank kunnen zitten of is een tweezits bankje voor het huis voldoende? Over het algemeen is de stelregel vrij eenvoudig; per persoon heb je ongeveer 50 cm per zitplaats nodig. Zijn de personen die van de bank gebruik gaan maken wat groter dan zou je 60 cm per zitplaats kunnen aanhouden.

Zo is een bankje van 120 cm lengte geschikt om met 2 grote personen ruim te kunnen zitten. Daarnaast is de zithoogte uitermate belangrijk voor zitcomfort. Zorg ervoor dat je zitting een hoogte heeft van minimaal 45 cm. Ben je wat langer dan zou je ongeveer 48 cm aan kunnen houden.

Bankpoten New York

Aan de slag!

In een handomdraai je eigen bank!

MaximaVida zelf je tuinbank maken onderkant
MaximaVida zelf je tuinbank maken

Je eigen tuinbank in een handomdraai

De meest verkochte tuinbank poten uit ons assortiment zijn de New York bankpoten en dat is niet voor niets. De moderne vormgeving maakt deze mat zwart gecoate poten geschikt voor een tuinbank die bij vrijwel elk huis past. Voor een mooie robuuste tuinbank zou je gebruik kunnen maken van de balkmaat 4,5 cm x 14 cm. In dit geval heb je 6 balken nodig voor zowel het zitvlak als de rugleuning.

De lengtemaat kun je zelf kiezen tot ca. 300 cm, hierna is het verstandig om er een extra poot onder te plaatsen. Bij de poten worden 12 RVS houtdraadbouten geleverd om de balken vast te schroeven.

Weten hoe dit in de praktijk werkt? 'Evert maakt' hier speciaal voor ons een bank met onze New York bankpoten!

Inspiratie

op locatie

Zelfgemaakte tuinbanken

Gietijzeren Prinsengracht bank
tuinbank Budapest met mahoniehouten latten
tuinbank met New York poten

tuinbank Prinsengracht

De grote trots uit ons assortiment! De gietijzeren bankpoten van tuinbank Prinsengracht worden namelijk per stuk met de hand gegoten in onze eigen gietijzer mallen. Prachtige bank voor jaren dertig huizen, statige monumentale panden en nostalgische stadstuintjes

Hoewel roest over het algemeen wordt gezien als een teken van verval, voegt het bij gietijzer juist een esthetisch element toe. Veel mensen waarderen de verweerde, roestige uitstraling van gietijzeren voorwerpen, vooral in een buitenomgeving. Dit natuurlijke oxidatieproces creëert een patina die een nostalgisch en vintage gevoel oproept.

De bankframes zijn voorzien van een standaard zwarte verflaag maar kunnen bij ontvangst al wat puntjes roest bevatten. Indien je geen roest op je gietijzer bankpoten wilt kun je ze na ontvangst eenvoudig bijwerken of compleet overschilderen met een metaal verf.

gietijzeren tuinbank Prinsengracht

Zelf een Prinsengracht bankje maken

Voor een bankje van 125 cm breed heb je het volgende hout nodig :

1 x rugleuning 120 cm x 16 cm x 2,5 cm  en 3 x zitting 120 cm x 11 cm x 2,5 cm. Je zou kunnen kiezen voor chique eikenhout maar uiteraard kun je ook gebruik maken van mooie vuren planken die je een kleurtje geeft. De poten worden geleverd zonder schroeven.

Dus kom van de bank en maak zelf een tuinbank. Je zult zien dat het zelf maken je een voldoening geeft die niet is te vergelijken met het kopen van een kant- en klare bank. Zeker niet als ook nog eens gebruik maakt van circulair- of recycle hout!

pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.